About

Jonas Larson


Naturen är i ständig fokus i Jonas Larsons målningar, i vilka han försöker förmedla sina känslor av evighet, balans och återhämtning, som Jonas känner på sina vandringar i skog och mark i Norra Halland där han verkar och bor. Jonas intresse fångas speciellt av naturens skapande och nedbrytande processer. Människans klimatpåverkan är ett angeläget och oroande tema som ofta antyds i Jonas målningar.


Jonas måleri är snarast abstrakt i det att han drivs av att förenkla bilden utan att tappa känslan för det stycke natur som inspirerat till målningen. Han arbetar oftast storskaligt i akryl på hardboard vilket passar hans målningsteknik och uttryck. Hans utgångspunkt är ofta en intressant detalj i naturen som han fångat med kameran på sina vandringar, men rätt snart efter de första penseldragen börjar målningen leva sitt eget liv och processen styr hur bilden utvecklas. Han bygger sina bilder i många lager, och slipar, skrapar, ritar och ristar under processens gång för att skapa det uttryck han strävar efter.   


Exempel på konstnärer som inspirerar Jonas är Tal R och hans kraftfulla, direkta koloristiska och naivistiska måleri och Andreas Erikssons luftiga abstraktioner av nordisk natur.


Jonas är autodidakt och har alltid målat parallellt med en karriär inom IT-branschen. Numera målar Jonas på heltid och ägnar sig åt sin passion till fullo. Han har under 2018 och 2019 medverkat i 5 jurybedömda samlingsutställningar i Sverige och Internationellt. Senaste utställningen var Hallands Konstförenings Vårsalong på Mjellby Konsthall i Halmstad under april-maj 2019.  Jonas Larson 

Vallda Sandö, Halland, Sweden

Copyright Statement